arqa—Arquitectura e Arte Contemporâneas — Portuguese Contemporary Architecture and Art Magazine

Projectos

Apartamento, Lisboa

João Alexandre Góis

Um projeto de arquitetura é sempre um processo de partilha de investigação e de discussão.
A reabilitação de um apartamento num edifício dos anos 30 no centro da cidade de Lisboa, desencadeou um processo, em avalanche, de investigação, discussão e análise que nos levou muito para além da reforma de um apartamento.
A busca pelo modo de intervir, levou-nos a investigar o passado, a refletir sobre o presente e a ponderar ao futuro.
A reabilitação é um tema complexo e delicado, pois acrescenta à responsabilidade de intervir no património histórico e edificado das cidades, reflexões sobre o tempo, a sociedade e a cidadania. Os conflitos actuais e os seus reflexos na forma e imagem da arquitetura contemporânea expressam-se neste projeto através de um jogo subtil entre os aspetos íntimos e poéticos do habitar e a vontade legítima de investimento imobiliário.
O tempo é, sem sombra de dúvidas, o grande adversário no processo de projeto e obra, principalmente na reabilitação. Recordo as palavras do Arq. Gonçalo Byrne, a propósito do seu projeto do Museu Machado de Castro, em Coimbra: "Para intervir responsavelmente num espaço com mais de cinco séculos de história seriam necessários outros cinco séculos de processo e trabalho."
A reabilitação não é mais do que um momento na história de um espaço. (...)

The rehabilitation of an apartment in a building from the 1930s, in the centre of the city of Lisbon, triggered a process of investigation, discussion and analysis that took us well beyond a mere renovation project.
Rehabilitation is a complex and delicate theme, since it adds reflections on time, society and citizenship to the responsibility of intervening in the historical heritage of cities. The present conflicts and their reflections in the form and image of contemporary architecture are expressed in this project through a subtle play between the intimate and poetic aspects of the dwelling and the legitimate goals of real estate investment.
As in the typologies of the buildings of the nineteen thirties, the apartment was composed of a set of spaces devoid of hierarchy, which were destined to various uses throughout its existence. This typological versatility, and the adaptability that these spaces have, allows a huge variety of uses and functions.
The program presented by the clients matched the flexible way the existing house presented itself, but it aimed to redefine a space that was the centre of all their experience as a family. For them, most of the time is spent in a common space that brings together the living room, kitchen, work area and playground for children - a unique and barrier-free space. Promoting the interconnection of the family and life in community.
For that very reason, it was natural the way we approached the program and how the project began to materialize. What was formerly the kitchen, the dining room, and a room attached to the kitchen was joined in one single space.
Despite the disappearance of the walls, the spaces continued to exist as if it were an archaeology, whether through the structural reinforcement system, metal beams, or the stereotomy marking on the floor of existing spaces, which replaced the space formerly occupied by the Walls.
The fact that our clients acquired a property that enjoyed the exclusive use of the adjoining terraces and roof, led us to consider the possibility of creating a living space and contemplation on the roof, benefiting from the breath-taking views, southwards to São Jorge castle, the Pombaline downtown area and the Tagus river, as well as to the North, to the Eduardo VII Park.
Following the concept developed in Asia, and particularly in Japan, with its remarkable examples of architecture, which regards roofs as a new frontier to be explored architecturally to extend the inhabited space, through light structures, we thought of a hybrid construction and totally autonomous of the existing architectural lexicon, based on the concept of the tree house.
Therefore, wood immediately came to mind as the material that best suited the project, due to both its technical characteristics and those we wanted to highlight in a reversible and ecological construction.
The autonomous construction is located in the terrace, aiming to establish levels of spatial hierarchy in the remaining space, promoting and qualifying it.

 

Arquivo de Projectos